De levensduur van ruitenwissers, wanneer het tijd is om ze te vervangen en waarom versleten ruitenwissers gevaarlijk zijn

  • Waarvan is de levensduur afhankelijk en hoe kunt u deze verlengen?
  • Wanneer is het tijd om versleten ruitenwissers te vervangen en waarom zijn versleten ruitenwissers gevaarlijk?

De levensduur van de wissers is afhankelijk van meerdere factoren. U moet weten dat het rubber heel dun en delicaat is, maar het moet ook flexibel zijn en zijn werk perfect doen in veeleisende omstandigheden. De wisserarm maakt ten slotte vele bewegingen in zijn leven. Elk klein foutje op de rubber (ook als het een kleine fout is die onzichtbaar is voor het blote oog) wordt weerspiegeld in de kwaliteit van het wissen.

Tips voor een langere levensduur van de ruitenwissers en waarvan deze afhankelijk is:

  • De levensduur hangt af van de rubberkwaliteit en extra bewerkingen van het rubber (bijvoorbeeld grafiet- of grafietcoating die voor langdurig en optimaal wissen zorgt).

  • Omdat het gaat om, zoals eerder genoemd, heel dun, flexibel en delicaat rubber, is het belangrijk dat u de wissers in de zomer niet in de zon laat “verbranden” op de voorruit. In het geval dat auto lang in de hete zon staat is het raadzaam dat u ze van het glas opheft. Het is ook niet raadzaam dat u ze in de winter op het glas laat bevriezen, want dan kan het rubber bij het loskomen scheuren (ook als de schade niet zichtbaar is met het blote oog kan het invloed hebben op het kwaliteit van het wissen). Daarom is het ook in de winter aan te bevelen dat u ze opheft bij vriestemperaturen als de auto buiten staat.
  • Veel schade ontstaat door het wissen van een bevroren voorruit. Daarmee beschadigt u het rubber van de ruitenwisser. Om het glas te ontdooien raden wij het gebruik van en de-icingspuit of –vloeistof aan.
  • U mag niet wissen op een droge voorruit, want dat veroorzaakt wrijving tussen de voorruit en de rubber. Als u het glas wilt reinigen, moet u een voldoende hoeveelheid ruitenwisservloeistof gebruiken.
  • Sommige vloeistoffen bevatten stoffen die het rubber verharden en dan zijn ze dus niet flexibel genoeg om hun werk goed te doen.
  • Ruitenwisserrubbers kunnen ook door een te vieze voorruit beschadigd raken. Bijvoorbeeld door vogelpoep (wist u dat vogelpoep zuren bevat die ook de verf kunnen aantasten?), vuil dat in de winter op de auto gegooid wordt door voor u rijdende auto’s, rijden door de plassen, grindweg, …
  • Statistisch is de levensduur bij auto’s die in garages geparkeerd staan en dus minder blootgesteld worden aan het weer veel langer dan bij auto’s die buiten geparkeerd staan en blootgesteld worden aan alle weersomstandigheden (uv-licht, extreme hitte of kou, bevroren glas, vuil dat zich op het glas bij buitenstaande auto’s verzamelt, etc.).

Wanneer is het tijd om de ruitenwissers te wisselen en waarom zijn slechte wissers gevaarlijk?

Zoals u hierboven kunt zien, zijn er veel factoren die de levensduur van uw wissers beïnvloeden. Het is van belang om te begrijpen dat ruitenwissers zogenaamd “verbruiksgoederen” zijn, daarom is de aanbevolen vervanging één maal per jaar of wanneer nodig. Slechte wissers verminderen zicht bij slecht weer, vooral ‘s nachts wanneer het zicht al slecht is. Slecht zicht betekent meer risico in het verkeer voor u en voor anderen om u heen.

Naast het bovengenoemde kunnen ook oude (harde) ruitenwissers de voorruit beschadigen. Met de tijd wordt het rubber steeds harder en hard rubber maakt kleine krassen op het glas die erg storend zijn, vooral bij het rijden tegen de zon in. Dus raden we tijdige wisseling aan, want een beschadigde voorruit kan niet gepolijst worden, enkel vervangen, wat kostbaar kan zijn.

In extreme gevallen kunnen slechte ruitenwisserbladen de voorruit ook meer beschadigen. Als ze al lang niet vervangen zijn, kan het rubber scheuren zodat het metalen frame van de wissers over de voorruit glijdt. Dit veroorzaakt directe schade aan de voorruit en in dat geval zal het glas vervangen moeten worden, want dergelijke schade kan niet hersteld worden.

De wissers zijn niet langer bruikbaar wanneer ze sporen van water achterlaten, een waas achterlaten op het glas, beginnen te “springen” of vreemde geluiden beginnen te maken. Dat zijn allemaal signalen die aangeven dat uw ruitenwissers toe zijn aan vervanging. In principe is de regel dat de ruitenwissers moeten worden vervangen zodra wordt geconstateerd dat een 100% vlekkeloos zicht op de weg wordt belemmerd.