Verschillende systemen (geometrie) van de voorste ruitenwissers

Door de geschiedenis heen zijn er veel verschillende systemen van ruitenwissers verschenen. Tegenwoordig zijn de meest voorkomende wissers in een tandem (beeld nr. 1). Twee wissers bewegen zich parallel en gelijktijdig in de richting naar de bestuurder. Het ontwerp is afhankelijk van de markt – is het voor de markt met het stuur aan de linkerkant gericht of voor auto’s die het stuur aan de rechterkant hebben (beeld nr. 2).

ruitenwissers-systeme-1

ruitenwissers-systeme-2

Er zijn ook andere ontwerpen voor ruitenwissers. Heel vaak is er het tegenoverstelde systeem dat in de ruststand onder (beeld nr. 3) of boven (beeld nr. 4) zit. In dit systeem zijn de wisserarmen veel groter om het maximale oppervlak van de voorruit te kunnen wissen, met name aan de bestuurderszijde.

ruitenwissers-systeme-3

ruitenwissers-systeme-4

Er zijn ook auto’s die op de voorzijde maar één wisser hebben. Die werkt halfcirkelvormig (beeld nr. 5) of met gestrekte randen die het maximale glasoppervlak wist (beeld nr. 6).

ruitenwissers-systeme-5

ruitenwissers-systeme-6

Er bestaan nog meer zeldzame of oudere systemen:

Beeld nr. 7 – een systeem dat wordt gebruikt op sommige bussen, militaire voertuigen, vrachtwagens en oudere auto’s.

Beeld nr. 8 – een systeem dat 3 ruitenwissers gebruikt. Het is aanwezig bij sommige auto’s die voor de Amerikaanse markt werden gemaakt, omdat ze daar een regel hebben die zegt dat een bepaald percentage van de voorruit gereinigd moet zijn.

Beelden nr. 9 en 10 – systemen die worden gebruikt in sommige oudere auto’s en militaire voertuigen.

ruitenwissers-systeme-7

ruitenwissers-systeme-8

ruitenwissers-systeme-9

ruitenwissers-systeme-10

Bron: www.wikipedia.org

Zoek ruitenwissers voor uw auto

Gebruik de zoekmachine (selecteer merk, model en bouwjaar) en zoek welke voor- en achter-ruitenwissers (ruitenwisserbladen) geschikt zijn voor uw auto.

Staat uw auto niet in de lijst? Klik HIER.

Voor verdere vragen en hulp bij de aankoop zijn we beschikbaar op +31 (0)85 888 12 25 of via info@ruitenwissers.com

In het geval van de aankoop van grotere hoeveelheden, neemt u dan contact met ons op via bovenstaande contactinformatie en we zullen u een korting geven.