Wat zijn ruitenwisserbladen en wat is hun functie?

Ruitenwissers zijn een heel belangrijk onderdeel van een auto, want ze zorgen ervoor dat u kunt rijden in de regen en met slecht weer en ze reinigen de vuile voorruit. Zonder wissers zou het rijden in slecht weer onmogelijk zijn.

Het hoofddeel van de wisserbladen is het rubber, dat direct contact heeft met de voorruit en ervoor zorgt dat het oppervlak soepel veegt. Dat betekent dus dat het geen waas of strepen achterlaat die tijdens het rijden kunnen storen. Het tweede grootste onderdeel is het frame, ofwel klassiek of modern (het zogenaamde platte frame). Het bestaat uit verenstaal, dat ervoor zorgt dat de ruitenwissers goed aangepast zijn op de voorruit en met het rubber een constante druk uitoefenen op het glas.

De ruitenwisserbladen zijn op de ruitenwisserarmen bevestigd. De wisserarmen zijn verder bevestigd op een ruitenwissermotor, die wordt aangedreven door een elektromotor. Alle moderne voertuigen hebben een optie waarmee u de snelheid van de wisser tijdens het rijden kunt aanpassen. Sommige voertuigen hebben een sensor die het vocht detecteert en ervoor zorgt dat de wisser automatisch schakelt.

Vind en koop 🛒 ruitenwissers ↓