Het onderhoud van ruitenwisserbladen en hoe kunt u de levensduur van de ruitenwissers verlengen?

Elke eigenaar van een auto wil dat zijn ruitenwissers zo lang mogelijk perfect werken. Hoewel de levensduur grotendeels van de kwaliteit van de wissers zelf of van de rubbers afhankelijk is, zijn er enkele dingen die wij kunnen doen om de levensduur ervan te verlengen. Daarover hebben wij in dit artikel geschreven: De levensduur van ruitenwissers, wanneer het tijd is om ze te vervangen en waarom versleten ruitenwissers gevaarlijk zijn.

U moet weten dat het rubber van de ruitenwisser heel delicaat is en voortdurend blootgesteld wordt aan allerlei weersomstandigheden, uv-licht, (straat)vuil dat op de voorruit terechtkomt door andere voertuigen, etc. Om het nog moeilijker te maken moeten ruitenwissers tijdens hun leven veel bewegingen doen. Elk klein foutje op het rubber wordt onmiddellijk weerspiegeld in de kwaliteit van het wissen. Ook als het een kleine fout is die onzichtbaar is voor het blote oog.

Wat kunnen we zelf doen om de levensduur van de ruitenwissers te verlengen?

Ten eerste kunnen we ervoor zorgen dat onze voorruit zo schoon mogelijk is. Hiermee bedoelen we voornamelijk verschillende soorten vuil die van de straat komen, insecten die op de voorruit zijn uitgesmeerd, vogelpoep, etc. Door al het vuil op het voorruit scheurt het rubber langzaam maar zeker, ook als dat niet met het blote oog zichtbaar is. We moeten er dus voor zorgen dat onze voorruit zo schoon mogelijk is. Vogelpoep en uitgesmeerde insecten moeten regelmatig van de voorruit worden verwijderd.

Wij raden aan om – wanneer u uw auto wast – ook het ruitenwisserrubber te wassen met een spons om plakkend vuil te verwijderen.

Als het een lange tijd niet heeft geregend of u lange tijd de wissers niet heeft gebruikt, adviseren wij om de wissers af en toe te gebruiken samen met een reinigingsmiddel op de voorruit (5-10 cyclische bewegingen zijn genoeg).

In de zomer wanneer het erg warm is, is het raadzaam de wissers van het glas op te heffen om ze niet op de voorruit te laten “verbranden” of plakken. Dat veroorzaakt namelijk scheurtjes in het rubber zonder dat u het kunt zien. U moet ook voorzichtig zijn om de wissers in de winter niet op het glas te laten bevriezen,want u kunt het rubber erg beschadigen als u ze met veel kracht verplaatst. U mag niet op het bevroren glas wissen. Daarmee veroorzaakt u onmiddellijke beschadiging van het rubber en de wissers kunnen beginnen om strepen achter te laten.